voorst

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht. Maandag 24 september mocht de Gemeente Voorst en BBA Pumps het stokje in ontvangst nemen.

Voorst

BBA Pumps

Het Gelderse Circulaire Estafettestokje werd overhandigd aan BBA Pumps, producent van mobiele pompen en leidingsystemen die wereldwijd verkocht worden. Bij BBA Pumps staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Voor het vervoer van pompen wordt bijvoorbeeld nauwelijks verpakkingsmateriaal meer gebruikt. Ook heeft het bedrijf een systeem ontwikkelt waarmee ze al het verpakkingsmateriaal dat nog wel nodig is, kunnen hergebruiken. De economische levensduur van hun pompen is verhoogd en de pompen zijn voorzien van volledig (olie)lekvrije systemen.

Gemeente Voorst

Naast BBA Pumps kreeg ook de gemeente Voorst het estafettestokje overhandigd. De gemeente Voorst probeert de herinrichting van openbare wegen zoveel mogelijk circulair te doen. Zo komen er bij de Rijksstraatweg in Twello ca. 900m2 gebakken klinkers vrij. Deze klinkers gaat de gemeente hergebruiken in de Torenweg in Twello. Ook op regioniveau is de gemeente Voorst actief op het gebied van circulaire economie. Eén van de projecten is van ‘berm tot bladzijde’ waarbij grasachtige biomassa wordt ingezet als alternatieve grondstof voor de productie van papier.

Een ander circulair initiatief is de aanbesteding voor hulpmiddelen. Hierbij wordt een mobiliteits- en omruilgarantie ingekocht voor de duur van minimaal 9 jaar in plaats van een hulpmiddel. De hulpmiddelen zijn in de gebruiksfase eigendom van de gemeenten. De leverancier zorgt tijdens deze fase dat de hulpmiddelen goed functioneren en goed worden onderhouden. Als tussentijds blijkt dat vervanging noodzakelijk is, dan voert de leverancier dit kosteloos uit.