Rheden achtergrond

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht. Vrijdag 9 februari mocht de Gemeente Rheden het stokje in ontvangst nemen.

Rheden

Afhaalophaalsysteem

Gemeente Rheden kent vanaf 1 januari 2018 een nieuw afvalophaalsysteem. Dat betekent dat mensen iets langer moeten doen met hun container. Van één keer in de twee weken de grijze container ophalen gaat het naar één keer in de drie weken. Het doel hiervan is dat mensen minder restafval inzamelen. Een van de grote vullers van de grijze container is de luier die weggegooid wordt. Omdat er nog geen goede oplossingen zijn voor de recycling van luiers, wil de gemeente dit voorkomen door niet luiers weg te gooien maar ze te wassen.

Vorig jaar is naar aanleiding van deze gedachte een proef gedaan met 15 gezinnen binnen de gemeente. Eerst ontstond enige weerstand, omdat het ouderwetse idee van de wasbare luier nog heerste. “Het is geen witte lap meer die je met spelden moet vastzetten. Qua gemak is het precies hetzelfde als de wegwerpluier, behalve dat je ze niet weggooit in de afvalbak maar je gooit ze in de wasmachine,” vertelt BambooBaby, de leverancier van de wasbare luiers. De 15 gezinnen waren erg enthousiast na afloop van de proef. Het enige minpuntje, volgens de gezinnen van de proef, was de aanschafkosten.

 

Na aankoop van een pakket van wasbare luiers, is men binnen een jaar al goedkoper uit dan met wegwerpluiers. Maar de investering moet wel worden gedaan. Door middel van subsidies van de gemeente is een leaseconstructie bedacht voor de aanschaf van de luiers. Gezinnen met kinderen tussen de 0 en 4 jaar kunnen nu een maandelijks bedrag betalen. Ouders kunnen uit drie pakketten kiezen: New Born, One Size of een pakket op maat. Door de subsidie van de gemeente betalen zij voor New Born of Onze Size geen €30,00 per maand maar slechts €25,00 per maand en voor een pakket op maat geen €40,00 maar € 35,00 per maand. Een proefpakket wordt uitgedeeld in Kinderdagverblijf Marron, zodat de ouders er kennis mee kunnen maken.

Processed with VSCO with s2 preset
Processed with VSCO with s2 preset

“Ik hoop dat mensen zien dat een wasbare luier een makkelijk product is en dat het zo gewild is dat de aanschaf van wasbare luiers op eigen benen staat, zonder leaseconstructie.”

– Wethouder Constans Pos