Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht. Dinsdag 3 april mocht de Gemeente Overbetuwe het stokje in ontvangst nemen.

Overbetuwe

Spijkerbroeken

Dinsdag 3 april overhandigde gedeputeerde Michiel Scheffer het Gelderse Circulaire Estafettestokje aan wethouder Ben Ross van Overbetuwe. De gemeente is gestart met een inzamelactie voor spijkerbroeken. De spijkerbroeken worden gebruikt als isolatiemateriaal voor de nieuwe aanbouw van het gemeentehuis. “In spijkerbroeken zit een heel groot percentage katoen”, licht initiatiefneemster Colette Collé toe. “Katoen is heel geschikt als isolatiemateriaal.” Er zijn zo’n 7.000 spijkerbroeken nodig voor de isolatie van de aanbouw. Tot september kunnen inwoners hun spijkerbroeken inleveren bij de spijkerbroekcontainers.

Provincie Gelderland maakt werk van de economie van de toekomst. Een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. Michiel Scheffer pleitte vorig jaar al voor de invoering van statiegeld op spijkerbroeken omdat die een uitstekende grondstof zijn voor isolatiemateriaal. De gedeputeerde is erg enthousiast over het circulaire initiatief van de gemeente Overbetuwe en hoopt dat velen dit voorbeeld gaan volgen.

Spijkerbroekactie Overbetuwe

Hierna circuleert het stokje binnen Overbetuwe, van bedrijf naar bedrijf. D-Two in Elst mag het stokje overnemen. D-Two ont-zorgt organisaties bij de vervanging en verwijdering van verouderde en overtollige ICT-apparatuur. Vervolgens gaat het stokje naar Martens Metaal in Elst. Martens Metaal zorgt voor duurzame verwerking van overtollige energiekabels en is koploper in Nederland voor recycling van transformatoren, schakelkasten en metaal.

Spijkerbroekactie Overbetuwe
Spijkerbroekactie Overbetuwe

“Per jaar gaan er 20 miljoen spijkerbroeken over de toonbank. Maar 3 miljoen broeken worden hergebruikt. De rest wordt het afval. Door spijkerbroeken te gebruiken als isolatiemateriaal maakt Overbetuwe werk van afval. Goed voor het milieu. Goed voor de portemonnee!”

- Michiel Scheffer