Oude IJsselstreek

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht. Dinsdag 23 oktober mochten de Gemeente Oude IJsselstreek en vijf lokale bedrijven samen het stokje in ontvangst nemen.

Oude IJsselstreek

Kramp Groep

Kramp uit Varsseveld zet zwaar in op duurzaam ondernemen. Zo introduceerde ze de rode Kramp bak in 1988. Klanten ontvangen deze bak bij de levering, zodat ze geen afval hebben. Andere maatregelen van Kramp zijn onder meer het gescheiden inzamelen van afval, gebruik maken van gerecycled materiaal en het inzetten van warmtepompen voor klimaatcontrole.

Kaak

Kaak in Terborg vervaardigt productielijnen voor bakkerijen. Zij realiseren gewichtsbesparing in fabricaten door gebruik te maken van een industriële 3D-metaalprinter. Hiermee print het bedrijf letterlijk unieke, metalen onderdelen voor zijn eigen machines. De volgende stap is om materiaal dat tijdens de productie in de 3D-printer achterblijft, zelf te verzamelen en opnieuw te gebruiken.

NL Greenlabel

NL Greenlabel staat sinds 2012 voor een integraal meetbaar duurzame leefomgeving. Ze beschikt over instrumenten om de waarde van een gebied of product voor mens en natuur inzichtelijk te maken. Zo worden materialen, producten maar ook planten voor de buitenruimte langs de duurzame meetlat gelegd.

Ulamo

Ulamo uit Ulft is al 15 jaar geleden begonnen met het chroomvrij voorbehandelen van de coatingproducten (staal en aluminium) terwijl veel concurrenten dat niet doen. Van Rijkswege is het met chroom voorbehandelen sinds kort niet meer toegestaan.

Wonion

Woningcorporatie Wonion uit Ulft heeft dit jaar een samenwerkingsovereenkomst getekend met 7 partners in het onderhoud en de installatiebranche voor het Duurzaam renoveren van het woningbezit. Het partnerschap aan het samenwerkingsverband ‘Duurzaam renoveren’ biedt alle deelnemers de mogelijkheid om gezamenlijk innovatieve concepten te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om samen betaalbare, circulaire, modulaire en conceptuele oplossingen te ontwikkelen, te realiseren en te onderhouden die woonomgevingen mooier, leefbaarder en duurzamer maken.

Gemeente Oude IJsselstreek

Duurzaamheid en circulaire economie staan hoog op de agenda bij de gemeente Oude IJsselstreek. De gemeente wil in 2030 energieneutraal zijn, de afvalscheiding op 90% brengen en circulair inkopen. Daarom houdt ze binnen haar inkoopbeleid zo veel mogelijk rekening met het aspect ’circulair’. Om ‘appels met peren te kunnen vergelijken’ is er een softwarepakket aangeschaft waarmee aankoop- en aanbestedingsbeslissingen op onderdelen t.o.v. elkaar kunnen worden beoordeeld. Recentelijk is een medewerker aangenomen om de circulaire opgave voortvarend op te pakken en hebben alle medewerkers van de gemeente Oude IJsselstreek deelgenomen aan een introductiecursus ’circulair’. Dit om de uitgangspunten van circulair werken te omarmen en in de praktijk toe te passen.

IMG_2974
IMG_3092
IMG_3029