Heerde

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht. Woensdag 17 oktober mochten de Gemeente Heerde en Lagemaat het stokje in ontvangst nemen.

Heerde

Lagemaat Heerde

Het Gelderse Circulaire Estafettestokje werd op 17 oktober overhandigd aan Lagemaat in Heerde. Lagemaat is specialist op het gebied van sloopwerken. Het is een familiebedrijf is begonnen als eenmanszaak en bestaat inmiddels al 41 jaar. Lagemaat is een vooruitstrevend bedrijf met zeer betrokken medewerkers in verschillende disciplines. Het bedrijf wil duurzaamheid en efficiëntie vergroten binnen het algehele sloopproces, met behoud van de hoogstaande kwaliteit. Het bedrijf wil laten zien dat het mogelijk is om materialen een tweede leven te geven. Op dit moment wordt Lagemaat al betrokken bij de voorbereidingen van de bouw van objecten, zodat ze al rekening kunnen houden hoe het gebouw later op een circulaire manier kan worden gesloopt

Gemeente Heerde

Duurzaamheid staat voor Heerde al een lange tijd hoog op de agenda. Door de komst van wethouder Yasemin Cegerek kreeg de circulaire economie in de gemeente Heerde een enorme boost. De gemeente doet erg haar best om de gemeente circulair te maken. Zo liggen er bijvoorbeeld zonnepanelen op de lokale overheidsgebouwen en is er een zeer duurzaam gemeentewerf aangelegd. Een ander circulair initiatief is dat ze vorig jaar een elektrische auto hebben aangeschaft, als begin van een duurzaam wagenpark. 

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een circulaire vorm van afvalinzameling, waarbij (bijna) al het afval van de gemeente ingezameld wordt om dit vervolgens te gaan hergebruiken.