Den Haag

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht. Tijdens een wandeling van Nijmegen naar Den Haag werd het duurzame estafettestokje diverse keren overgedragen.

Den Haag

Prinsjes-estafette Nijmegen-Den Haag

In 2018 was de Provincie Gelderland de strategische partner van het nationale, jaarlijkse Prinsjesfestival en organiseerde verschillende activiteiten die een directe relatie hebben met de thema’s Food, Health en Sport. Het Gelderse Circulaire Estafettestokje werd voor deze gelegenheid tijdelijk hernoemd tot het Gelderse duurzame estafettestokje. Tijdens een wandeling van Nijmegen naar Den Haag werd het duurzame estafettestokje diverse keren overgedragen.  Eenmaal aangenomen in Den Haag werd Lange Poten, volgens goede gebruik van de Nijmeegse Vierdaagse, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Via Gladiola.

Prinsjesfestival

Prinsjesfestival wordt jaarlijks in Den Haag gehouden, in de week voor en op Prinsjesdag. Tijdens Prinsjesfestival wordt gevierd dat we een democratie zijn. Oftewel een land waarin iedereen meetelt en iedereen ertoe doet. Daarom omvat het festival zowel inhoudelijke als feestelijke activiteiten. Ieder jaar staat Prinsjesfestival in het teken van een thema. Voor 2018 was het thema: ‘Democratie: Van ons! Voor ons! Door ons! Het doel hierbij was om mensen aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid voor onze democratie en ze prikkelen die te nemen. Kortom: vraag niet wat de democratie voor jou kan doen. Vraag wat jij kunt doen voor de democratie. Prinsjesfestival biedt ieder jaar een podium aan een provincie. Op deze manier wil het festival een brug slaan van de hofstad naar de rest van het land en ervoor zorgen dat het feest van de democratie geen Haags feestje is, maar een feest voor iedereen. In 2018 was de provincie Gelderland aan de beurt!

Gelderland levert Den Haag mooie streken

Burgemeester Bruls van Nijmegen en gedeputeerde Jan Markink gaven op maandag 10 september het startschot voor de Prinsjesestafette;  Een wandeling over lange afstandspaden in etappes van 30 kilometer van Nijmegen naar Den Haag. Onder de wandelaars waren onder meer blogger Wanda Catsman, kindercorrespondent Tako Rietveld met zijn Vteam, het Regimentsfanfare van de Garde Grenadiers en Jagers, het Vordens Mannenkoor en Politie. De wandeltocht is door het Vteam vastgelegd met diverse vlogs. In wisselende samenstelling liepen burgemeesters en wethouders en andere enthousiaste wandelaars de etappes richting Den Haag, steeds met overdracht van de Gelderse vlag en het duurzame estafettestokje. Het slotspektakel vond plaats op het Plein in Den Haag waar burgemeester Krikke de Gelderse delegatie verwelkomde.

Hubert Bruls (start estafette)
Foto Den Haag