Culemborg

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht. Donderdag 6 december mochten de Gemeente Culemborg en de Fruitmotor het stokje in ontvangst nemen.

Culemborg

Donderdag 6 december vond het 'Betuwe Bruist' jaarfeest van De Fruitmotor plaats in De Gelderlandfabriek Culemborg. Tijdens deze interessante bijeenkomst mochten de gemeente Culemborg en De Fruitmotor het Gelderse Circulaire Estafettestokje in ontvangst nemen. 

Culemborg 6
Culemborg 4

Gemeente Culemborg

De Gemeente Culemborg zet zich graag in om de circulaire economie in de gemeente te verbeteren. Een jaar geleden is de ‘duurzaamheid agenda’ ingesteld met daarin drie belangrijke aspecten op het gebied van circulaire economie.

Allereerst is de gemeente opzoek naar een manier waarop ze de inwoners van Culemborg kunnen stimuleren om minder restafval te produceren. Zo hopen ze van 120 kilo restafval per persoon per jaar uiteindelijk naar 30 kilo te gaan. Een ander aspect is om eens kritisch te kijken naar hoe ze zelf omgaan met aanbesteding en inkoop. Het laatste aspect is het ondersteunen van andere duurzame projecten, zoals de plastic corporatie bijvoorbeeld.

Een paar leuke voorbeelden zijn: het recyclen van plastic in de meubelindustrie, het hergebruik van koffie om oesterzwammen te produceren en de 'Recycle Sint'. Zodat speelgoed opnieuw gebruikt kan worden.

De Fruitmotor

Tijdens het jaarfeest van de Fruitmotor in de Gelderlandfabriek ontvingen Hilde Engels en Henri Holster het Gelderse Circulaire Estafettestokje van Bert Lagerweij.

De Fruitmotor werkt samen met fruittelers in Rivierenland om de circulaire economie in de Betuwe te verbeteren door restafval te gebruiken.

De Fruitmotor gebruikt het zogenaamde  industriefruit door dit in de regio te verwerken en de producten in coöperatief verband te verkopen. Dat levert innovatieve, eerlijke en lekkere streekproducten op. Op die manier dragen zij bij aan de verbetering van de economie op sociaal en ecologisch vlak.