Brummen zonder achtergrond

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht.

Brummen

Papierfabrieken

Papierfabrieken gebruiken veel water; als grondstof, als koelmedium, maar met name als transportmiddel. Na meerdere malen te zijn gebruikt, kan het water zijn functie niet meer vervullen en is afvoeren noodzakelijk. Bij afvoer hoort zuiveren.

Voor drie papierfabrieken (namelijk Coldenhove, DS Smith Paper en Mayr-Melnhof) zuivert Industriewater Eerbeek hun afvalwater. Die ontharden ze, oftewel ze halen de kalk eruit. Als dat niet gebeurt, dan verstoppen de leidingen. Vooral in de papierindustrie waarbij ze gebruikmaken van kleine sproeiertjes is dat een probleem.

Dus haalt Industriewater Eerbeek de kalk eruit door middel van een proces waarbij geen chemicaliën worden gebruikt. Hierdoor kan er meer water circuleren door de papierfabrieken, wordt het water minder smerig en hebben ze minder chemicaliën nodig om dezelfde papierproductie te maken. De kosten die de papierfabrieken maken om het water te reinigen en klaar te maken worden volledig gecompenseerd door minder chemie te gebruiken.

Afbeelding2
Afbeelding3
Hergebruik van water en alle verontreinigingen die daar inzitten vormt nu de inzet. Toenemende kosten van energie en krapte op de grondstoffenmarkt, gecombineerd met nieuwe technologieën, bieden nieuwe uitdagingen en kansen, bijvoorbeeld door het biogas uit de anaërobe reactor met een hoog rendement om te zetten in elektriciteit. Wil je op de hoogte blijven waar het Gelders Circulair Estafettestokje naar toe reist? Volg ons dan op Facebook of Twitter.

“Ik ben wel vereerd dat de gemeente ons heeft uitgekozen om dit te mogen doen. We hebben altijd al een goede verhouding met de gemeente gehad,”

- Walter Hulshof van Industriewater Eerbeek.