bordje zonder achtergrond - Lochem

Nu Nijmegen in 2018 de duurzame hoofdstad van Europa is, willen provincie Gelderland en stichting Green Capital Challenge een duurzaam estafettestokje door heel Gelderland laten gaan om circulaire projecten in de spotlights te zetten. Voor een jaar lang wordt het Gelders Circulaire Estafettestokje doorgegeven van gemeente naar gemeente waarbij elke keer een initiatief wordt uitgelicht. Vrijdag 23 februari mocht de Gemeente Lochem het stokje in ontvangst nemen.

Lochem

De toekomst

“Een circulaire economie is de toekomst, want grondstoffen worden steeds schaarser,” vertelt wethouder Van der Linden van de Gemeente Lochem. De gemeente Lochem is zich bewust van de schaarste van grondstoffen. Bij het ontwerp en de bouw van hun gemeentehuis zijn diverse maatregelen genomen om materialen en grondstoffen te besparen. Zo is er voor de betonconstructie gebruik gemaakt van gerecycled betongranulaat en zijn de bakstenen vervaardigd uit gerecycled materiaal, maar ze zijn ook geperforeerd om materiaal te besparen. Daarnaast is er bij de productkeuzes nagedacht over het hergebruik na een eventuele sloop. Het gebouw is modulair opgebouwd. Het is zo gemaakt dat er op elk moment een nieuwe indeling kan worden gerealiseerd.

De gemeente Lochem ondertekende vorig jaar het Manifest Maatschappelijk verantwoord inkopen. Middels een actieplan gaat ze uitvoering geven aan de duurzaamheidsambities en specifiek het circulair inkopen. Om dit ook in de organisatie goed voor te bereiden en te laten landen is er een cursus circulair inkopen georganiseerd voor alle medewerkers.

 

Na de overdracht van het Gelders Circulaire Estafettestokje konden de aanwezigen genieten van een duurzame maaltijd, verzorgd door de cateraar van het gemeentehuis.

Het Gelders Circulaire Estafettestokje zal deze week gaan circuleren in de gemeente. Zo zal het “stokje” de reis maken naar duurzame bedrijven als Kimenai, Kreunen Kunststoffen en Circulus Berkel.

2-1

“We hechten veel waarde aan onze brede duurzaamheidsagenda”

- Wethouder Van der Linden